torsdag, mars 16, 2006

Att förolämpa Spanien

Den slaktade, styckade europeiske väljaren


Ett problem för parlamentsledamöterna är att de måste bestämma sig för vilka de representerar. Det här låter kanske underligt eftersom en förtroendevald normalt sett representerar sin valkrets eller sina väljare.
I den brysselitiska varianten av demokrati däremot så ska ledamöterna i första hand representera ett Europa som kommer att finnas men inte finns.
Det här får underliga konsekvenser. När parlamentsessionerna sparkar igång på höstarna hoppar mängder av ledamöter upp och säger ’jag representerar norra Schlaraffenland och där är fisket hotat’ eller att någontingt i den där gammalmodiga stilen.
De här ledamöterna har inte läst på läxan, eller så har de inte fattat. Eller så är de så där gammaldags demokratiska att de verkligen tror att de ska representera sina väljare. Något som de naturligtvis inte gör eftersom den europeiske väljaren för länge sen är slaktad, styckad och fördelad ut i en paneuropeisk pyttipanna.
Sen finns det de andra ledamöterna, de som läst på läxan och är lydiga. De står upp och företräder liksom hela Europa utifrån ett tjänstemannaperspektiv av typen ’vi har ett jobb att göra och nu kör vi.’
Därför är den spanske ledamoten Martinez Martinez helt ute och cyklar när han i oktober 2004 klagar på att den spanska kommissionsledamoten Loyola de Palacio förolämpat Spanien genom att påstå…

…att Spanien håller på att förlora betydelse inom Europeiska unionen och bli ett bihang till Frankrike och Tyskland.
Eftersom vi anser det vara en förolämpning mot mitt hemland Spanien, och förmodligen mot två av unionens övriga länder, skulle jag vilja be kommissionens vice ordförande om ett särskilt tillrättaläggande och uppmana tjänstgörande ordförande Prodi att ingripa.

Ja, vad kan då en stackars talman, eller hela parlamentet, göra när man lyssnar på en underlig figur som talar om att en landsman förolämpat hans fosterland? Platt intet eftersom parlamentsledamoten inte fattat att Spanien inte har ett smack med det hela att göra. Det handlar ju om ett Europa som kommer att finnas men inte finns. Det är det han representerar och slaktresterna efter hans väljare finns utduttade lite varstans på gator och åkrar i medlemsländerna.
Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com