måndag, mars 13, 2006

Den europeiska managementdemokratin

Hans-Martin Tillack


Varför är européerna så misstänksamma mot EU? Varför förkastade Frankrikes och Hollands väljare konstitutionsförslaget. Paul Rübig lät parlamentet höra några funderingar kring detta i september förra året när man diskuterade ämnet 'EU:s informationsstrategi'.

Jag skulle vilja fråga vad som faktiskt görs i fråga om den vilseledande information som spritts om EU och dess institutioner. Sprids denna vilseledande information av EU-medborgare, eller har den sitt ursprung utanför Europa? Framför allt, vem betalar för den? Skulle inte den bästa reaktionen på detta vara att utbilda journalister att motsätta sig den? Låt oss anstränga oss för att varje år få hundra journalister att komma till Bryssel, där de bästa får motta ett internationellt erkänt pris.

Strålande! För att få journalisterna att skriva lydigt så ska EU alltså dela ut en muta inlindad i ett papper på vilket det står PRIS.
Kommissionär Margot Wallström studsar då upp och förtydligar att det där håller man redan på med:

Det är även därför vi måste engagera oss i exempelvis journalistutbildningarna. Vi bjuder faktiskt in ett antal journalister från medlemsstaterna varje år och dessa kurser är väldigt populära. Detta är exakt den typ av proaktiva handlingar som vi vill förstärka för att kunna förbättra kommunikationen.

Jo, jo, det var väl det EU pysslade med när polisen på order från EU-administrationen stormade in hos Stern-journalisten Hans-Martin Tillack och la beslag på hans arkiv i april 2004. Tillack var då mitt uppe i ett arbete för att avslöja bedrägeri med eu-pengar.
Kommissionär Wallström traskar dock vidare och talar om att sätta sprutt på en ’vederläggningstjänst’. Och så ska givetvis mer information på allehanda sätt spridas ut över kontinenten.
Det är så det låter efter det att de två grundarländarländerna Frankrike och Holland sagt nej till konstitutionsförslaget. Information ska det vara.
Inte ett pip om att valutslaget bör respekteras. Sånt sysslar man inte med i den europeiska managementdemokratin där ett Bund av tjänstemän ska härska över de bångstyriga européerna som inte förstår sitt bästa.
Det kanske ska tilläggas att Tillack 2005 fick det välrenommerade Leipziger-priset tillsammans med Seymour Hersh och Anna Politovskaya.
Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com