tisdag, mars 07, 2006

Gratis packad i parlamentet

Fri dricka - bara att hugga in
När man läser de ibland närmast shakespeareanska protokollen från Europaparlamentet finns det alltid något värt att lyfta fram. Det är bara märkligt att så lite av detta underhållande och intressanta material syns i de etablerade medierna.
Kanske beror det på att det inte står att läsa i informationsbroschyrerna, i pressutskicken eller att det inte omnämns på presskonferenserna. Eller att det kanske betraktas som något som inte bör intressera populacen.
I vilket fall som helst - den som läser protokollen hittar alltid något. För läsa måste man. Långa stycken. Det är nämligen textmassorna som håller borta de nyfikna men lata. Den som däremot ger sig tid att läsa hittar dokumentära ögonblicksbilder från den hårda parlamentariska vardagen.
Som detta att man i det fina parlamentet är som folk är mest och kan svinga en bägare när skottarna bjuder på eldvatten. Och kul verkar man ha. Så kul att det påverkar balanssinnet. Och gratis är det. Och på bästa arbetstid. Kanske.
Här en historisk skärva från 30 november förra året. Skotten David Martin för ordet:

Herr talman!
Skottland deltar fullt ut i det brittiska ordförandeskapet för ministerrådet, och som ett erkännande av detta har Skottlands sju ledamöter, som kommer från fyra olika politiska grupper, gemensamt anordnat en temavecka om ”det bästa av Skottland” här i parlamentet. Man har visat filmer från Skottland – med världskända skådespelare såsom Ewan McGregor – och anordnat föreläsningar med personer som Alexander McCall Smith, den världskände författaren till Damernas detektivbyrå. I foajén visas dessutom verk av John Bellany, Skottlands största nu levande konstnär. Men vad skulle ett firande av Skottland vara utan god mat och dryck? Så i kväll, för att uppmärksamma Skottlands nationaldag ”St Andrew’s Day”, anordnar vi en mottagning i restaurangen där skotskt oxkött kommer att erbjudas i Europaparlamentet för första gången på tio år.
Herr talman! Genom er vill jag tacka hela parlamentet för deltagandet i temaveckan om ”det bästa av Skottland”. Vi har fått ett storartat stöd från parlamentets ledamöter, och jag hoppas att de har uppskattat att se hur bra Skottland är och vilka goda produkter vi har att erbjuda resten av världen.
(Applåder)
Talmannen:
Ja, i egenskap av skotte, herr Martin, vill jag skriva under på allt det ni har sagt. Den ostadiga gången hos vissa av ledamöterna anser jag vara ett erkännande av den whisky som ni serverade. Det enda jag beklagar är att ni inte bjöd in mig att återigen framföra ”Ode till glädjen” på säckpipa. Det kanske kommer fler tillfällen.

Låtom oss alla lyfta en bägare för de hårt arbetande parlamentsledamöterna!
Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com