onsdag, april 26, 2006

En främmande art invaderar Europa


Vad ska nu en stackars ledamot göra som inte riktigt fattar arbetsuppgifterna för Eu-parlamentet? Jo, då gäller det att hitta en bra fråga och driva den med kraft så att man kan ropa till väljarna att se vilka stordåd jag har uträttat i parlamentet där vi lägger fundamentet till det tusenåriga fredsriket.
Som det här med ekorrar till exempel.
Det kan nog vara en bra grej, tänkte Avril Doyle i september 2004 varpå hon raskt snodde ihop ett tal om en fientlig invasion som ödelägger land och rike.

Herr talman! Jag skulle vilja rikta er uppmärksamhet på vad jag kallar en främmande arts tysta invasion av Europa. Sciurus carolinensis, i övrigt känd som amerikansk grå ekorre, har i Förenade kungariket och på Irland både ödelagt skogsmarker och drivit ut den inhemska europeiska röda ekorren – Sciurus vulgaris – från många områden.
Detta är inte enbart ett irländskt eller brittiskt problem: den grå ekorren har fått starkt fotfäste i Italien och sprider sig hastigt norrut över kontinenten mot Frankrike, Tyskland och Österrike, och den lämnar förstörelse i kölvattnet efter sig. Jag skämtar inte. Jag vet att detta kan verka som en småsak i ett större perspektiv, men vi har ett ansvar. Den röda ekorren – vår inhemska europeiska ekorre – hotas nu av en större, robustare rival och av att dess naturliga miljö, våra lövskogsområden, ödeläggs.
Trots den hastiga utbredningen av den grå ekorren har kommissionen inte gjort någon omfattande undersökning för att kartlägga eller kontrollera spridningen av denna art. Kommissionen har i uppgift att utarbeta en politisk strategi för invaderande främmande arter, men än så länge har vi inte sett något tecken på detta. När kan vi i parlamentet förvänta oss att få ta del av kommissionens preliminära förslag till rättslig ram? Omedelbara gemensamma åtgärder på EU-nivå måste till för att rädda våra naturliga skogsmarker åt den röda ekorren innan det är för sent.

Notera Avril Doyles inpass: 'Jag skämtar inte.'
Kanske det var någon av bänkgrannarna som skrattade?
Om detta står dock inget i protokollet.
Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com