tisdag, april 18, 2006

Bloggen som borde få EUs demokratipris


Den andra februari i år konstaterade kommissionären Margot Wallström att

Det finns en oroväckande spricka mellan Europeiska unionen och dess medborgare.

Om åtgärderna för att komma till rätta med detta kan man läsa bland annat här.
De centralt placerade euroklerkerna tycks ha en närmast spöklik oförmåga att kommunicera med folk. Minns hur det var med konstitutionsförslaget eller inför eurovalet. Kommissionens propagandanissar producerade inte ett enda papper som kunde förklara för Hulda i Hedesunda vad som skulle hända. I stället avvisade kommissionären Barrot (15 september 2004) vad han kallade för 'europatäckande kampanjer' med argument av typen:

Det skulle kunna motverka sitt eget syfte, eftersom ett sådant initiativ skulle kunna uppfattas som överstatlig propaganda.

Wallström-linjen är den rakt motsatta. Nu ska de centrala propagandaavdelningarna kränga egenproducerade nyhetsrullar till Tv-bolagen. Det låter faktiskt lika dumt som det är eftersom nyhetscheferna givetvis kommer att genomskåda bluffen.
Men det finns en annan möjlighet och det är att ge den här bloggen Eu:s demokratipris. Varför det? Jo, för det är en blogg som läser, citerar, häcklar och diskuterar de folkvalda parlamentarikernas debatter för att få igång en diskussion. Vilka andra gör det? Inte många. Priset skulle dra tusentals läsare till bloggen och euroklerkerna skulle plötsligt framstå i mänsklig dager eftersom de ger pris till en kritiker. Debatten skulla ta fart. Garanterat.
Men så kommer det naturligtvis inte att bli. Pris och ryggdunk tillkommer bara de inställsamma fursteslickarna.
Nu till allvaret:
Uppgiften var alltså att få igång en diskussion. Gott. Men hur sjutton ska det gå till när parlamentsdebatterna som regel är två månader gamla när de översätts?
Fast det är klart kan man tänka sig en bättre illustration till föraktet för vanligt folk? Det går ungefär så här:
Ni där nere ni ska hålla er på er kant. Vi här uppe vi ordnar visserligen med elitskolor får våra ättelägg och fixar trivsamma pensionsavtal åt oss själva men i gengäld får ju ni det tusenåriga fredsriket till skänks av oss.
Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com