tisdag, mars 21, 2006

De nya härskarna ordnar för sina barn

En trist och nedsliten skola för den nya elitens barn

Det finns kritiker i det fina parlamentet som talar om att, som det heter på brysselitiska, den europeiska gemenskapen utvecklats till en stat i staten. Europaskolorna är ett utmärkt exempel på detta. I ett betänkande från juni 2005, signerat Mary Honeyball, samt den efterföljande parlamentsdebatten i september samma år finns en hel del att hämta.
Europaskolornas funktion i dag är att säkra återväxten till den nya härskargruppen i den stat som växer fram. Som ledamoten Manolis Mavrommatis så träffande formulerade det under diskussionen kring betänkandet är avsikten den att

barn som blir européer i själen får det lättare att älska sin jord och bygga en mer stabil väg mot Europeiska unionen.

Tanken med europaskolorna var en gång att utländsk personal anställd vid EU-institutionerna skulle kunna ta med sig familjerna under en tidsmässigt begränsad tjänstgöring och att konstnaden skulle betalas av arbetsgivaren, dvs EU.
Det här systemet har nu helt gått över styr när administratörerna rekryteras lokalt eller under långa perioder, kanske hela yrkeskarriären, bosätter sig på orten. Gruppen har dessutom det på kontinenten avundsvärda privilegiet att slippa betala för barnens skolgång. Ett nog så gott skäl för att binda samman EU-administratörerna, och deras arvtagare, i en tyst sammanhållning lik den som behärskar vissa sicilianska subgrupper.
Läsåret 03/04 fanns 19 267 elever inskrivna i fjorton europaskolor där sammansättningen av elevgruppen för länge sen blivit annan än den ursprungligen avsedda. I stället dominerar barn från den lokala finansiella eller administrativa eliten i Luxemburg, Bryssel och på andra ställen. Allt finns belagt i rapporten och i anföranden under den efterföljande debatten.
Europaskolorna är i dag en del av ett alltmer utpräglat och i tysthet upprättat apartheid-system vars syfte är att fostra fram morgondagens ledare ut ur de familjer som idag tillhör samhällets styrande skikt.
Skolorna är reservat för en utvald klass, skolavgifterna är subventionerade, eller gratis, och notan på 127 miljoner euro årligen betalas av de europeiska skattebetalarna som givetvis inte underrättats om att de bekostar skolgången för elitens barn.
Kan det för resten bli ett fiffigare system när utbildningen av de nuvarande ledarnas barn bekostas av föräldrarna till de kommande undersåtarna? Kan föraktet ges en bättre gestalt?
Visst finns det de som skulle kunna förstå. Därför designar man ett system för lojalitet. Europaskolornas metod att köpa tystnad formuleras utmärkt på Skolverkets hemsida. Vid rekrytering av lärarpersonal påpekas att tjänstgöringstiden kan för den som har mjuk rygg och håller tyst bli upp till nio år samt :
Vi erbjuder ett spännande och utmanande arbete med mycket goda lönevillkor.

Tystnaden kring europaskolorna är stor. Kanske orsaken är att även de ackrediterade mediarapportörerna placerar sin barn i dessa skolor? Till denna fråga avser bloggen att återkomma när kartläggningen är klar. Tips mottages gärna.
Den som är intresserad av betänkandet kring europaskolorna kan skicka ett mail så kommer en pdf-fil.
Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com