fredag, mars 31, 2006

Europeiska IT-enheten

En grundskola på landsbygden?
ENISA är förkortningen av European Network and Information Security Agency vilket är byrån för EU:s Nät- och Informationssäkerhet, det vill säga den europeiska IT-byrån.
Var finns nu ENISA placerat i den fysiska verkligheten?
Kanske i ett centralt placerat befolkningscentra med den urbana miljöns alla bekvämligheter vilket skulle underlätta rekryteringen av kompetent personal som vid behov kan flytta till orten och dessutom ta med familjen? Samt i ett område som är fullproppat med den digitala tidsålderna alla kommunikationsmedel?
Tyvärr, tyvärr. Enligt protokollen från det fina parlamentet placerades ENISA på en enslig landbygd. Närmare bestämt i ett gudsförgätet område på en avlägsen ö i Medelhavet. Och ännu närmare bestämt i en byhåla utan tillgång till bredband och två timmars bilfärd från närmaste flygplats.
Läs bara beskrivningen på ENISA:s hemsida hur man kör från flygplatsen. Det är komik i kvadrat och det enda som saknas är 'ta till höger vid den vita ladan och följ stigen men glöm inte att stänga grinden för annars kommer korna ut på vägen'.
Vem fattade nu beslutet om den här lokaliseringen?
Det gjorde ingen ansvarig i det centrala EU.
Nähä. Men någon måste väl ha gjort det?
Europeiska rådet fattade beslutet att Grekland skulle fatta beslutet.
Men vilka sakliga argument fanns då för placeringen i Grekland?
Det vet ingen eftersom de inte behöver redovisas. Det enda som sagts det sades i februari 2004 i parlamentet av den icke valde tjänstemannen, kallad ’kommissionär’ på brysselitiska, Erkki Liikanen:

Den 13 december träffades företrädare för medlemsstaterna på statschefs- och regeringsnivå och beslöt genom gemensam överenskommelse om sätet för vissa av Europeiska unionens kontor och byråer, och i samband med detta togs ett beslut att ”den europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet (ENISA) skall ha sitt säte i Grekland, på en plats som bestäms av den grekiska regeringen”.

Och så är det. Den europeiska IT-enheten ligger i halvöknen på en avlägsen ö i Medelhavet.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej.
Det var roligt att du uppmaerksammar oss paa ENISA.
Vi har bredband kan jag upplysa dig om, saa den uppgiften aer felaktig. Det klargoer vi aeven under FAQ:s. Daer hittar du aeven en naermare motivering varfoer ENISA-precis som alla EU:s agencies -aer placerade i olika laender. Kreta inte minst foer att Greklands forskningscentra FORTH, ett av de 10 ledande i Europa inom ICT ligger precis bredivd ENISA.
Det bor ca 200-300.000 maenniskor i det du kaller en byhaala, Heraklion. Det finns vael inte saa manga svenska staeder som har stoerre befolkning, eller -raetta mig gaerna om jag har fel pa denna punkt? Genom att vi bor pa en attraktiv oe -icke alls en halvoeken, aeven om jag foerstaar att det bara en oeverdrift fraan din sida, -med sommar 6 manader om aret saa har vi inga problem med rekryteringen.
Mvh Ulf Bergstrom, Press and Communications Officer, ENISA

15:12  
Anonymous Penis Enlargement Pills said...

I recently came across your blog and have been reading along. I think I will leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

17:23  

Skicka en kommentar

<< Home

Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com