måndag, april 03, 2006

EU-tjänsteman svarar bloggen 1



Ulf Bergström, kommunikationsansvarig på ENISA (European Network and Information Security Agency) har haft vänligheten att kommentera bloggens inlägg av den 31 mars. Den texten finns att läsa under kommentarsfunktionen.
Först av allt - av med hatten för eu-tjänstemannen Ulf Bergström som ger sig in i den demokratiska bloggvärlden. På så sätt ordnar han kanske fler sympatisörer till det underliga EU-projektet än ett ton broschyrer med Margot Wallström på framsidan. Kommissionären som brukar säga 'och så vidare' när hon inte tycker man behöver precisera argumenten då man talar till folket. (se bloggpost 3 mars)
Nu till sakfrågan. Ulf Bergström gillar inte beskrivningen av den plats där rådet valde att placera ENISA. En slarvig formulering - mea culpa - kan få en likaledes slarvig läsare att tro att det gäller dagens situation, det gör det inte.
Varifrån kom då bloggens påståenden? De hämtades som allt som här skrivs ur EU-parlamentets protokoll. I föredragande Paasilinnas tal i parlamentet 18 nov 2003 heter det om placeringen av den europeiska IT-byrån, ENISA:

Byrån måste vara placerad någonstans där det redan finns tillförlitliga IKT-system av hög klass, inbegripet trådlösa system. Världens främsta operativa center måste finnas där, och vi måste även med lätthet kunna hitta Europas mest kompetenta personal på samma plats.

Det här låter ju som en god utgångspunkt, men alla föresatser faller platt till marken när ENISA slutligen lokaliseras till den grekiska skärgården. En lokaliseringsort som beskrivs (fråga 47, H-0025/04) 10 januari 2004 så här:

Enligt uppgift skall den europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet (IT-byrån) förläggas på Kreta, drygt två timmar från närmaste flygplats i en by som saknar bredband. Kommissionen har tidigare gett uttryck för att en lokalisering nära bl.a. moderna kommunikationer, infrastruktur, forskning och ett IT-näringsliv vore det bästa för byrån och det arbete den är satt att utföra.

Inlägget görs av den svenska parlamentsledamoten Charlotte Cederschiöld, EU-parlamentets mest höviska person (se t ex 21 februari)
En möjlighet är att Ulf Bergström, tidigare pressekreterare hos s-finansminister Bosse Ringholm, menar att moderaten Charlotte Cederschiöld far med felaktiga uppgifter. I parlamentsdebatten antyds inte detta på något ställe. Kommissionären Liikanen polemiserar inte mot sakuppgifterna, därför finns det goda skäl för att anta att hennes påstånden är korrekta.
Kul för resten att få höra att ni har bredband numera. Fast kostnaden för installationen skulle nog ha blivit väsentligt mindre om verksamheten lokaliserats till ett område med befintlig infrastruktur. Det är inte underligt att parlamentsledamöterna varje år klagar över de svarta hålen i EU:s budget.
Den viktiga frågan är ju trots allt att ENISA placerades på en avlägsen ö i den grekiska skärgården på långt avstånd från både bransch och kvalificerade forskningscentra. Ett milt sagt häpnadsväckande beslut.
(Fortsättning följer imorgon.)
Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com